РЕЧНИК

 А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

 

«А»

Абсорбенти 
(поглътители)- Вещества, които се добавят в козметиката, за всмукване на излишъците от вода или масла.

Авокадо - 
уникално по състава си масло, наситено с мастноразтворими витамини (А, Е, Д, К), аминокиселини, есенциални мастни киселини. Стимулира синтеза на липиди, бързо и дълбоко прониква в кожата, способства за съхранението на влагата в дълбоките слоеве. Има подмладяващи свойства.

Азулен - ненаситен въглехидрат със син цвят, съдержа се в етеричното масло от лайка, получаващо се по синтетичен начин, има изразени противовъзпалителни, антисептични, смегчаващи и антиалергенни свойства.


Активни млечни протеини (МРС) - микронизирани белтъчини от млечна суроватка, мощен хранителен и овлажняващ комплекс, съдържат фактор на ръста, оказващ изразено регенериращо и подмладяващо действие.


Акне - синоним на пъпките. Пъпковият обрив е хронично възпаление на мастните жлези, преимуществено на лицето, гърба и гърдите. Причини за възникването на пъпков обрив:
- Прекалено производство на кожен себум;
- Промяна на състава на кожният себум, загубата на антимикробните му свойства;
- Запушване на протока на мастните жлези;
- Действието на патогенни микроорганизми;
При лечението се използват почистващи средства, химически пилинги, мезотерапия, медикаментозна терапия и други най-съвременни методи.


Алантоин – производно от пикочна киселина, съдържа се в извлека от прораснали зърна от пшеница. Прах с бял цвят, получаван по синтетичен път. Използва се като овлажняващ фактор. Поддържа влагата в роговият слой от епидермиса, способства за десквамация на мъртвите клетки, едновременно регенерира кожата, стимулирайки деленето на младите клетки. Има рано-зарастващо, кератолитическо и обезболяващо действие.

АЛОЕ Вера – гел от барбадоско алое, лепкаво вещество от листата на Алое Вера. В козметологията използват сокът или екстрактът от листата, който се отнася към биогенните стимулатори (БАВ), повишаващи клетъчният обмен, регенерацията и окислително-възстановителните процеси в тъканите. Съдържат ферменти, гликозиди, фитонциди, имат овлажняващо, бактерицидно и противовъзпалително въздействием, стимулира местната реакция, възстановява целостността на кожата. Гелът от алое-вера приготвят от листата на алоето, подлагайки го на обработка по метода на Филатов.

Алгинат - производни (амониеви, калциеви, натриеви, калиеви) на алгиновата киселина. Гелообразни субстанции, получавани от някои видове морски водоросли и използвани като емулгатори и сгъстители в средствата за кожата, като кондиционираща съставка — в шампоани, в средства за къдрене, придаващи на косата допълнителен обем, в качеството си на защитни добавки — в кремовете за ръце и в лосионите. Натриевите алгинати от кафяви морски водоросли се употребяват като сгъстители в пастите за зъби, като стабилизатори в много хранителни продукти . Неизвестно е дали имат токсично въздействие върху кожата. Природни гелообразуватели, в определена концентрация образуват във водата гелове при рН около 7,0.

Аминокиселини - (група А), клас от органични съединения, съдържащ амино- и карбоксилни групи. Играят важна роля в биологичните процеси, необходими за нормалната жизнедейност на организма. Аминокиселините, влизащи в козметчните препарати, подобряват водният и белтъчният баланс на кожата, способстват за биостимулацията и оздравяването. Обикновено в рецептурата те биват включвани в състава на белтъчните хидрозизати.

Аминокиселини от плодовете на Жожоба - По състава си са родствени на колагена на кожата, способстват за възстановяването на защитната мантия, стимулират синтеза белтъчините на кожата и изглаждат бръчките.

Анти-Age Система - антивъзрастова система, забавяща физиологическите процеси на стареене в кожата и предотвратяваща преждевременното стареене. Включва в себе си вещества, способстващи за съхраняването на младостта: всички биологически активни вещества (БАВ), аминокиселини, екстракти от водоросли, урея, протеини от коприна, хиалуронова киселина, колаген, еластин, АНА-киселини, антиоксиданти, коензим Q-10, бета-глюкан, ревитол, микросоми на Клод и т.н.).

Ананас - съдържа плодови аминокиселини, вит. А, вит. С, фитоензими и бромелайн-фермент, който благодарение на свойството си да разтваря протеините, при нанасянето върху кожата оказва кератолитично действие. Има антиодиксидантно, противъзпалително, противооттечно въздействие.

Антиоксиданти- предотвратяват прекисното окисляване на липидите и не дават на свободните радикали да се натрупват в организма. Също така ги вкарват в рецептурата на козметичните средства не само за защита на кожата, но и за предотвратяване на прекисното окисляване на маслата, съдържащи се в полиненаситените мастни киселини.


Арника - Цветовете от арника съдържат арницини, дъбилни вещества, етерично масло, органични киселини, захари и други вещества, имат изразени смекчаващи и противовъзпалителни свойства, добре успокоява чувствителната кожа, укрепва стените на капилярите, активизира кръвообръщението, способства за «разтварянето на» милиуми и комедони.

Аскорбинова киселина (устойчива форма на L-аскорбиновата киселина, витамин С, аскорбилфосфат) - антиоксидант, активно участва в образуването на мастите, въглехидратния и фосфорния обмени, синтезът на колаген и меланин, ускорява регенерацията на тъканите и зарастването на раните, укрепва стените на съдовете. Усилва адхезията на мъртвите клетки от повърхността на роговият слой на епидермиса, има свойства на консервант.

«Б»

БАВ – биологично активни вещества (витамини, настойки и екстракти от лекарствени треви, ферменти, белтъчни хидролизати, синтетични продукти и др.)

Бадем - най-важното растително масло, богато на витамини, есенциални мастни киселини, добре прониква в дълбоките слоеве на кожата, оптимизира липидният баланс и възстановителните процеси.

1,3 Бета-Глюкан - великолепен овлажняващ и смегчаващ фактор, в големи количества се съдържа в прораснали зърна на пшеницата. Повишава местният имунитет на кожата: усилва синтетичната и фагоцитарната активност на макрофагите, които започват да се синтезират в повишено количество на БАВ-фактори на ръста на епидермалните клетки и фактори на ангиогенеза.

Бентонит - природен материал, широко използван в маските за лице като подсушаващ и почистваща съставка. Добри адхезивни свойства, висока хигроскопичност, използва се в пудрите - до 25%.

Бета-Хидрокиселини - междинен продукт от разпада на мастните киселини (кетогенни аминокиселини). Участват в процеса на синтез на липиди, явявайки се енергиен субстрат. Имат избелващ eфект, намаляват процесът на комедонообразуване, изравняват релефа на кожата.

БИОФЛАВОНОИДИ – отнасят се към витаминните вещества от групата РР, в големи количества се съдържат в свежите ягодоплодни и плодовете (черноплодна офика, черна боровинка, ябълки, грозде, лимон, чаени листа и плодове шипка). Оказват капиляроукрепващо действие. Съвместно с витамин С регулират синтеза на колаген, възпрепятстват деполяризацията на хиалуроновата киселини до хиалуронидаза, активизират тъканното дишане.

Био-злато – хелатно злато – органично злато от растения, свързано с аминокиселини, затова бързо се транспортира във всички слоеве на кожата и лесно се усвоява от клетките. Био-златото повишава способността на кожата да поглъща активни компоненти, създава естествен защитна слой за съхраняване на естествената влажност на кожата, способства за насищането на кожата с кислород.

Бизаболол - един от основните действащи субстрати на етеричните масла от лайка и равнец, ускорява процесите на регенерация и зарастване на тъканите има антиалергенно и противовъзпалително въздействие, съдържа витамини, микроелементи, флавоноиди и др.БАВ.

Бисаболол [2-(4-метил-3-циклохексенил)-6-метил-5-хептен-2-ол] (Bisabolol, Opopanax) - лепкава течност със слаб своеобразен мирис. Съдържа се в етеричното масло от лайка, лавандуловото и др. Използва се в козметичните средства с противовъзпалителен и успокояващ ефект, в детската козметика, в лосионите след бръснене, а също така и в парфюмерните композиции. Има висока активност даже при минимални дози.


Бромелайн - фермент, получаван от ствола на ананасовата палма. Разгражда междуклетъчният «липиден цимент», облекчава десквамацията на клетките от повърхността на роговият слой на епидермиса.

«В»

Витамин «А»(ретинол и неговите естери) - 
антиоксидант. Той разрушава вредните молекули на кислорода, които неминуемо се образуват в кожата под действието на парещите слънчеви лъчи, вредната околна среда. Има голяма роля в обменните процеси на кожата, предотвратява образуването на бръчки, способства за регенерацията на кожата. Повишава кожният имунитет.

Витамин «B5» (пантенол) - отстранява вялостта и липсата на блясък на кожата, поддържа я в тонус. Активен компонент в състава на средствата за грижа за кожата на лицето и шията. Предпазва кожата от изсъхване и поддържа естественият и енергиен баланс. Прави кожата по-гладка, възпрепятства загубването на влага. Защитава от въздействието на студен сух въздух.

Витамин «С» (аскорбинова киселина) - изравнява цветът на кожата, обезпечава и нежен натурален отенък. Аскорбиновата киселина е един от най- важните витамини за организма на човека. Тя има противовъзпалително и антиалергенно въздействие, стимулира синтеза на колагена, участва в процесите на пигментообразуването, нормализира проницаемостта на капилярите и взема участие във въглехидратният обмен. При недостигът му кожата става суха, неравна, преждевременно остарява. Витамин С е активен компонент в състава на козметичните продукти.


Витамин «РР» - никотинова киселина; оказва изразено влияние на ЦНС, регулира въглехидратният и белтъчен обмен, предизвиква разширяване на перифните кръвоносни съдове, подобрява микроциркулацията на кръвта.

Витамин «Е» (токоферол) - стяга, разглажда, изравнява кожата, с една дума и позволява да изглежда по-млада. Известен е като "витамин на красотата". Има антиокcидантно въздействие, забавя стареенето на кожата. Витамин Е стимулира кожното дишане, укрепва мембраните на клетките на кожата.

Витамин «F» - група ненаситени мастни киселини Способстват за борбата с преждевременното повяхване на кожата и ранното образуване на бръчки. Увеличават съдържанието на естрогенни вещества в кожата, подобряват въглехидратният обмен, изгарят съдържанието на захар в кръвта, способстват за утилизацията на холестерина. Активизират действието на витамините А, Е, Д, В1, В6 и С.

Восък Жожоба - най-изтънчената подмладяваща субстанция. Подхранва, разглажда, оживява кожата. Отстранява раздразнението и почервеняването на кожата, отичането, паренето. Великолепно регенериращо средство, идеално за грижа за кожата на бебетата. Оптимизира процесите на усвояване на витамин D и производството на меланин от кожата под въздействието на слънцето. Подхранва, укрепва косата, миглите, веждите.

Върба - смекчава и нежно избелва кожата, облекчава десквамацията на повърхностните клетки от роговият слой, съдържа голямо количество салицилова киселина.


«Г»


Гелове - Структурирани дисперсни системи с течна (често водна) дисперсионна среда. Геловете могат да бъдат различни козметични препарати (за полагане на косата, за душ и др.) и препарати за контурна пластика.

Градински чай - силен антисептик, отстранява гнойните поражения на кожата, намалява секрецията на потните жлези, усилива микроциркулацията.

Глицерин - това е най-важният триосновен спирт, образуващ с различните мастни киселини всички природни мазнини и масла, натуралният глицерин се получава в резултат от преработката на рапичено масло. Има сродство към молекулите на водата, прониква в дълбоките слоеве на кожата, насищайки ги с влага. Най-ценен е пречистеният глицерин. Изполва се в козметичните средства като увеличител на вискозитета и стабилизатор.

Гомаж - Гомажа премахва от повърхността на кожата замърсяванията и мъртвите клетки, свива порите и придава здрав вид на лицето. Три продукта с помощта на които е нужно да се почиства кожата минимум 1 път седмично. След това се препоръчва да се направи маска, за да се ублажить Вашата кожа. Гомажите е добре също така да се използват до и след излагане на слънце, за да имате по устойчив и равен загар.

Грейфрут - В козметиката се използва сокът, меката част и кората на плодовете на грейпфрута. Сокът се счита за най-щадящото и ефективно средство за избелване на кожата. Маските и натъркванията се препоръчват за мазна и нормална кожа. Полезно е да се използват подобни маски за укрепване и подхранване на кожата на шията. Петната и луничките на лицето може да се натъркат също така с парченца грейпфрут.

Гуарана - търговско название на извлека от растението Stevia, растящо в Южна Америка. Относя се към полизахаридите, използва се от аборигените като заменител на захарта, като е 300 пъти по-сладко от нея. То е биостимулатор, който активизира енергоемките процеси в клетките на кожата.

«Д»

Диметикон - 
силицийорганично съединение, неразтворимо във вода. Представлява подвижна полимерна мрежа, в чиито възли се намират молекули вода, покрити от демитиконов слой, възпрепятстващ тяхното изпаряване. Измива се само с мастосъдържащи съединения. Дълго време запазва влагата в кожата, и не нарушава процесът на дишането и. Използва се за образуването на гелови козметични средства.

Д-Пантенол - (пантотенова киселина, витамин В5) влиза в състава на ацетил-коензим А, гарантират синтеза на ацетилхолин и обмяната на аскорбиновата киселина (вит.С), има детоксикиращо въздействие. Участва в енергоемки реакции. Използва се като средство за външна употреба, ускоряващо зарастването на рани, успокоява и охлажда раздразнената кожа.

Дневни кремове и основи за макияж - Препаратите от тази линия имат добри потребителски свойства, придават на кожата поддържан вид, защитават я от обезводняване, негативното влияние на околната среда и УФ-излъчвания. При самостоятелната им употреба регулират водният и липидния баланс на кожата. Дневните кремове едновременно се явяват база за под макияжа, затова трябва да се подбират по типа на кожата и да обезпечават комфортни чувства на клиента веднага след процедурата в салона, и в течение на целият ден.

"Е"

Евкалипт - обезболява, регенерира повредените участъци на кожата. отстранява възпалителните процеси, оказва антисептично действие.

Еластин - съставя основата на влакната на съединителната тъкан, по своят състав е близък до колагена. Влизащ в състава на козметичното средство, способства за разглаждането на бръчките, повишаване тонусът на кожата.

Ембрионални Фитоклетки - суспензия от клетки от зародиши на краставица и пшеница, съдържащи сигнални молекули и цитокини, обезпечаващи интензивен ръст на зародишните клетки, съдържат богат хранителен материал. Дълбоко овлажняват кожата. Имат свойствата на биостимулатор. Способни са да възстановяват нарушените механизми на саморегуляция на клетките. Оказват изразено подмладяващо въздействие.

Етерични Масла - високолетливи органични вещества от групата на терпените (естери), обикновенно прозрачни или слабо оцветени масленисти течности, със специфичната миризма на растението, от което са получени, съдържат до 300 и повече съставки.«З»

Зелен чай –(Camellia sinensis). 
За зеленият чай се берат същите листа, както и за черният чай и олунг, но тях ги обрабатват с пара веднага след събирането, така че те си остават зелени... но все още съдържат кофеин. Тази особенност на обработката гарантира уникалните качества на зеленият чай, например, неговият стипчив вкус. В зеленият чай също така се съдържат антиоксиданти, които спомогат за да се съхрани прекрасно здраве. Антиоксидантите неутрализират вредните молекули на свободните радикали, които действат разрушително върху здравето.

Здравец - Козметичното въздействие на маслото позволява да бъде препоръчано за най- различни типове на кожата. То нормализира функцията на мастните жлези при мазна кожа, отстранява възпалението и лющенето при чувствителна и повредена кожа, овлажнява сухата. Маслото от здравец стимулира регенерацията на клетките след изгаряния, измръзвания, а също така при вирусни поражения на кожата (херпесна "простуда"). Благодарение на способността си да стимулира оттичането на лимфата и изхвърлянето на токсини, маслото от здравец успешно се използва при целулит.

«И»
Избелващи агенти
Вещества, намалящи пигментацията на кожата или косата.

Иглица(Рускус) - съдържа голямо количество сапонини, танини и растителни стероиди, с най-голяма активност от които има рускогенин, който блокира еластазата и способства за регенерацията на междуклетъчният матрикс.

«К»

Какао - 
Дърво от семейство Стеркулиеви от тропическа Америка, даващо суровина за производството на шоколад и напитката какао. Еруптно дърво, в див вид расте по край-брежието на Мексико, в Централна и Южна Америка. Достига височина до 12 м. Шоколадът се получава чрез смилането на изчистените от обвивката и изпечени семена (какао-боб). Какао-прах – силно обезмаслен шоколад, съдържа триглицериди на палмитиновата, стеариновата, олеиновата, линолевата киселини. Лесно разтопимо масло, способства за получаването на кремове с изискваната консистенция.

Кайсия - Свежите и плодове са превъзходен източник на витамини и минерали. Освен това, в свежите кайсии има много бета-каротин, целулоза и фруктоза, богата е на незаменими мастни киселини, грижи се за повредената коса, «залепва» сухите, «цъфтящи» краища на косата.

Камелия - Род вечнозелени дървета или храсти от семейство Чаеви. Наречен е от Карл Линей в чест на йезуита-мисионер и ботаник Георг Йозеф Камела. В родината на камелията от семе-ната и изстискват масло, което в смес с маслото от лавър и здравец отива за изготвянето на най-изтънчените японски червила. Отварата от листата и служи като прекрасен еликсир за измиване на коса, придава и блясък и коприненост. Цветовете на растението са със запичащо, анти-хеморогично и тонизиращо средство, антиоксидант, оказват благоприятно въздействие върху съдовете от микроциркулаторното русло, способстват за изкарването на шлаките.

Камфор (камфорово масло и камфоров спирт) - усилва притокът на кръв към тъканите, използва се като противовъзпалително, болкоуспокяващо и противосърбежно средство.


Каолин (бяла глина) - алумосиликат, намалява мазността на кожата, абсорбира замърсяването и излишъка от кожен себум, използва се в качеството си на запичащо, противовъзпалително средство, като запълнител в козметичните средства.

Карамфил - В парфюмерията се използват пъпките от карамфила, които всъщност са цветоложието на карамфиловото дърво, растящо в Малайзия, Мадагаскар и в Занзибар. Съчетанието на карамфиловото етерично масло, имащо силен и тревен мирис, с розово масло позволява да се получи аромата на карамфил, много важен в парфюмерията.

Карбоксиметилцелулоза - целулоидна козметична суровина, увеличава обема си във вода, образува колоиден гел, който се използва в качеството на основа за различните козметични препарати, има влагозадържащи свойства.

Карнозин - дипептид, имащ имуномодулиращи и противовъзпалителни свойства.

Карбопол - карбоксиакрилови или карбоксивинилови полимери с голяма молекулярна маса. Добре се диспергират във вода, използват се за приготвянето на емулсии и прозрачни гелове. Оказва смекчаващо действие върху кожата, идентичен е на латекса, превъзхождайки го по стабилност и устойчивост към факторите на околната среда. Абсолютно безопасен.


Койева Киселина - блокиратор на фермента тирозиназа в меланоцитите, активизира синтеза на меланин (кафявият пигмент на кожата). Използва се в избелващите препарати.

Колоидна Сяра - има противомикробна и антипаразитна активност. Кератолитик. Способства за разтварянето на възпалителните елементи.

Консерванти - вещества, защитаващи козметичните средства от микробното замърсяване и разлагане под действието на неблагоприятните фактори от околната среда (слънце, окисляване при контакт с въздуха, повишена влажност, температурни разлики и т.н.). Те удължават срока на годност на козметичните средства, гарантирайки на потребителят качество и ефективност. Консервиращи свойства имат етеричните масла, витамин С, производните на параоксибензое-вата киселини, изотиазолин и други.

Корен от Перуника - съдържа етерично масло, една от съставките на което е иронът, придаващ му мирис на теменужки. Освен него то съдържа нишесте, захари, гликозиди, дъбилни вещества, аскорбинова киселина, мазно масло. Има болкоуспокояващ, дъбилно и противовъзпалително въздействие, премахва раздразнението, оптимизира функцията на мастните жлези.

Кофеин - оказва върху кожата ефективно оздравяващо въздействие: активизира обменните процеси, включително мастният и воден обмен, смекчава и защитава епидермалният слой. Включват го в състава на лечебно-профилактичните кремове и антицелулитните средства.

Краставица - сокът от краставица съдържа витамини, соли К, Ca, Mg, P, биотин, каротин, лизоцим, целулоза. Осветлява, овлажнява, тонизира и освежава всяка кожа. На-важният регулатор на функцията на мастните жлези, намалява мазността на кожата. Природен антибиотик. Има смекчаващо, противовъзпалително действие.

Коприва - съдържа флавоноиди и фитонциди, ферменти, полизахариди, лимонена киселина, каротин, витамини, микроелементи. Изпълнява функцията на БАВ. Регенерира, овлажнява кожата, спомага за зарастването на рани и охлузвания.

«Л»

Лавандула - 
оказва регенериращо въздействие върху кожата. Използва се при възпаления, почервенявания и лющене на кожата. Подходяща е при грижата за всеки тип на кожата. Повишава имунитета.

Лайка - съдържа хамазулен, флавоноиди, органични киселини. Има противовъзпалително, успокояващо и ранозарастващо действие.

Ламинария - БАВ, получават я от едро беломорско водорасло, обитаваща в басейните на Тихият и Северният Ледовит океани. Съдържа въглехидрати, органични киселини, минерални соли, йод, витамини В1, В2, В12.

Лифтинг- така наречената "пластика". Има хирургичен и нехирургичен. Хирургичният лифтинг е операция по отстраняване на възрастовите изменения на тъканите на лицето и шията. Нехирургичният са безоперационни методики за "пластика" тъканите на лицето и шията.

Лимон - има избелващи свойства, стимулира процесите на регенерацията.

Линия "Шоколад" - Програми на anti-age терапията, антицелулитни програми, програми за корекция на фигурата, възстановяване на еластичността, релаксации, SPA-програми. Продуктите от линията с високо съдържание на пудра от какао реализират програмата за дълбока релаксация в съчетание с енергетичните и изразените липолитични ефекти на въздействие върху тялото. Идеални са за програми за корекция на тялото, насочени едновременно към лифтинг, еластичност и намаляване на обемите на коректираната зона.


«М»

Магнезий - магнезиев сулфат. Отнася се към инертните напълнители, гарантиращ ефект на оклузия след изсъхване.

Маска Козметична - Средство за високоефективна грижа за кожата. ВОДОРОСЛОВА - маска с използването на смлени или микронизирани водорасли. Подхранва кожата с богат набор от микроелементи, основният от които е йодът.
КОЛАГЕНОВА - маска използваща колагенови листа. Има прекрасно овлажняващо и смекчаващо действие.
ПОДХРАНВАЩА - активната част от такива маски, а именно биодобавки от растителен, животински или минерален произход, лесно се усвояват от клетките на кожата.
ПЛАСТИЧНА - козметично средство, предназначено за ефекта за повдигане на кожата. Към пластичните се отнасят маските на основата природни и синтетични пластификатори: парафин, смоли, пектин и др. гелобразуващи. Втвърдявайки се, маската намалява обемът си и стяга кожата. При това изчезва напрегнатостта на мускулите на лицето, което изглажда бръчките.
ТЕРМИЧНА - маска с термичен ефект, който позволява подобряване на циркулацията на кръвта в кожата.

Масло от Авокадо - Ценно масло, богато на витамини, микроелементи, флавоноиди, танини и стеарини. По съдържанието си на микроелементи то е шампион сред зеленчуците и плодовете. Съдържа витамини F (до 20%), А, В1, В2 D, Е и С, пантенови киселини (витамин В5), белтъчини. Добре се всмуква в кожата, повишава еластичносттта и, отстранява симптомите на обезводненост и сухост на кожата. Възстановява естественият липиден баланс на епидермиса.

Масло от Жожоба - («течно злато», - така наричат маслото местните индианци, което се изготвя от вечно– зеленият южно-американски храст) - има висока концентрация на ненаситени мастни киселини, идентични на липидите на кожата, има изразенипротивовъзпалителни и ранозарастващи свойства. Бързо се всмуква. Възстановява защитната бариера на кожата. Способства за удържането на влагата, оказва смекчаващо въздействие. Възпрепятства образуването на бръчки. Придава на кожата гладкост, гъвкавост и еластичност.

Масло от Какао - Благодарение на особеният си състав, имат твърда консистенция при стайна температура. Използва се широко в медицинската практика като основа за различни кремове и свещички, оказва тонизиращо и зарастващо въздействие, благодарение на наличието в съставът му на танини, кофеин, метилксантин и есенциални мастни киселини. Създава на повърхността на кожата защитен слой, смекчава и подхранва, премахва лющенето, защитава от загубата на влага. Идеално средство при грижата за тънка суха кожа.

Масло от Сусам - Маслото, получено от семената на сусама се отнася към най-ценните козметични съставки. Съдържа до 50 процента линолева киселина, благодарение на което способства за възстановяването на епидермалната бариера на кожата. Смекчава и подхранва кожата, възпрепятства изпаряването на влага от дълбоките и слоеве, активизира синтеза на керамиди.

Масло от ШИ или Карите – извлича се плодовете на дървото карите. Основните съставки на маслото са: олеинова (40-45%), и други наситени мастни киселини. Характеризира се с относително високо съдържание на неосапуняеми мазнини ( до 17%), включително и на токофероли, тритерпени, стероиди и др.

Масло Рициново – получават го от свежите и зрели семена на обикновеният рицин, които са освободени от обвивките си, по метода на студеното пресоване с последваща обработка с гореща вода и филтрация. Съдържа около 82% от глицеридите на рициновата киселина. Явява се активен биокомпонент помагащ да се създаде защитен слой срещу изсъхване, смекчава и подхранва кожата.

Масло маслиново – течно незасъхващо растително масло от маслина европейска. Съдържа до 84% ненаситени киселини и холестерол. Има подхранващи, овлажняващи свойства, благоприятства производството на колаген и еластин.

Малина - богата е на микроелементи, органични киселини, витамини, пектини, има уникални антисептични свойства, оказва противовъзпалително и регенериращо въздействие.

Мандарина - добре тонизира кожата, предпазва от развиването на целулит. Има свойствата на антидепресант. Повишава имунитета. Естествен източник на витамини.

МАСЛИНЕНИ ГРАНУЛИ - наситнени костилки от маслини. Механически премахват замър-сяванията от повърхността на кожата, действат нежно, като не повреждат защитната и бариера.

Маточина - използва при грижа за мазна кожа и такава с пъпки, свива и обезцветява порите, отстранява сърбежа, възстановява първоначалния цвят на устните, има противовирусно действие.

Мента - отстранява възпалителните процеси, явното проявяване на съдовете през кожата, намалява реактивността на кожата при нервна превъзбуда или контакт с дразнещи вещества, повишава защитните функции на епидермиса, изравнява цветът на кожата.

Ментол - Получават го от маслото на ментата, а също така и по синтетичен начин (рацемичен). Безцветни кристали със силен мирис на пиперлива мента и прохладен вкус. Във вода е разтворим много малко, много лесно разтворим е в спирт, естери, лесно е разтворим в мазни масла. Използва се за синтеза на ментови естери, например ментилацетатът се използува в парфюмерията за създаване на нотка на цветя, и като обезболяващо, антисептично средство. Успокоява и охлажда възпалената кожа.


Млечни Протеини от Йогурт - Имат висока биологична активност: стимулират белтъчната обмяна в кожата, способстват за възстановяването на водният и баланс, активизират процесите на регенерация.

"Н"

Невен - ароматът му е мускусен, тръпчив, горчив. В предишните времена са считали, че отрязаните точно на обед цветове от невен тонизират и укрепват сърцето, и ако гледате невена по няколко минути всекидневно, ще ви се подобри зрението. Гирлянди и венци от тези цветя са се използвали за защита от зли духове, с попарените цветове са лекували кожни недъзи. Почиства и опазва аурата на човека от неблагоприятните енергийни въздействия. Помага да се свали напрежението, тревогата. Отлично дезинфекцира помещенията, съдържа каротиноиди, до 3%, лавоноиди, етерични масла, смоли, слуз, дъбилни вещества, органични киселини, витамин С, макро- и микроелементи, фитостерини, салицилова киселина. Има дезинфекциращо, ранозаздравяващо, успокояващо, противовъзпалително, избелващо, очистващо въздействие. Намалява отделянето на себум, стяга порите, подобрява кръвообращението.


«О»

Олигопротеини - 
богат хранителен субстрат, строителен материал за новите клетки, колагена и еластина, имат малко относително тегло, проникват в най-дълбоките слоеве на кожата, способстват за удържането на влага в нея.«П»

Папаин - 
растителен фермент, получаван от папаята. Съдържа ферментът папаин, способен да извежда токсини. Екстрактът от папая има очистващо, антицелулитно действие. Предотвратява мастните депа. Изглажда бръчките, възстановява тургора на кожата.

ПАВ Амфотерни - бетаин, саркозини, производни от кокосовите мастни киселини. Много меки почистващи средства, не нарушават бариерните функции на епидермиса. Прекрасно почистват даже много чувствителната кожа. Придават устойчивост на емулсионните кремове, на дисперсните системи. Имат миещо, антисептично и пенообразуващо действие.

Пектини - прекрасни абсорбенти, добре овлажняват и почистват роговият слой на епидермиса, имат имуномоделиращи свойства.

Пептидо-Гликани - това е комплекс от захари и пептиди от клетъчната стена на лактобакте-риите. Имат изразени имуномоделиращи и антиалергенни свойства, способни са да неутрализират токсини и антитела, стимулират собствената система за защита на кожата, активизират локалната микроциркулация, образувайки анастомози-мостове между капилярите, стимулират деленията на клетки от базалният слой на епидермиса, активизират синтеза колаген. Компанията има патент за този препарат.

Перуника - Екстрактите от цветовете и съдържат биологично активни компоненти, които обогатяват кожата с хранителни вещества, помагат и да се бори с вредните фактори на околната среда, а също така намаляват признаците за стареене на кожата и подобряват външният и вид.


Перлен Мъх - полизахарид от изкуствен произход, получаван от исландски лишей. Дисперсен прах с бял или кремав цвят без вкус и мирис, лесно се разтваря във вода и се диспергира в глицерин и е добър стабилизатор.


Плодови Киселини - (комплекс органични АНА и ВНА киселини: гликолева, лимонена, винена, ябълкова, млечна, салицилова) - усилва десквамацията на повърхностните клетки от роговият слой, нормализира водният баланс на кожата, оптимизира водният баланс на клетките, оказва коректиращо действие върху Рн, нежно избелват кожата, овлажнявайки я, регулират окислително-възстановителните процеси. Стимулират деленето на клетките, запазват оптимална дебелината на епидермиса за сметка на активните клетки от долните слоеве на епидермиса, изглаждат бръчките. Изменят съотношението на живите и мъртвите клетки в полза на живите, подобряват структурата и качеството на кожата. Гликолевата киселина, имайки най-малката молекулярна маса, най-добре от всички от тях прониква дълбоко в кожата, облекчава проникването на други активни компоненти. АНА-киселините в съчетание с други вещества забележимо повишават ефективността си.


Праскова - Стимулира умствените способности, благоприятна е при слаба памет, лоша концентрация на вниманието и умствена преумора, съдържа палмитинова, олеинова, линолева киселини, оказва овлажняващо, подхранващо, витаминизиращо действие. Вкарва се в състава на регенериращите средства като източник на витамин В15 (пангаминова киселина), имащ висока биологична активност.

Протеини от пшеница – имат овлажняващи, регенериращи и смекчаващи свойства. В козметиката също така се употребяват хидрогенезирани протеини с бетаглюкан, които нормализират хидро-балансът на кожата, стимулират белтъчната обмяна, способстват за възстановяването на бариерните функции на кожата. Пшеничните протеини се употребяват в средствата за обезводнена, суха и зряла кожа.

Пчеленен Восък - продукт от жизнената дейност на пчелите, с приятен мирис на мед, не трябва да съдържа никакви примеси. Дребнозърнеста, твърда, чуплива маса с жълто-кафяв, бял, светло-жълт или светло-сив цвят. Основен структурообразуващ компонент на козметичните емулсионни кремове. Има слоеобразуващи свойства, предотвратява обезводняването на кожата. По състав е близък до съставките на кожният себум.

Пшеница - богата е на витамини, има свойствата на био-стимулатор, прекрасно овлажнява кожата, възстановява имунитета, използва се като подмладяващо средство.«С»

Салицилова Киселина - 
отнася се към групата на хидрокси-киселините, оказва олющващо действие, намалява образуването на комедони, изравнява релефът на кожата, има антисептично и дезодориращо въздействие, използва се като консервант.

Силиконов Восък - отнася се към синтетичните восъкоподобни суровинни вещества, имащи в своята основа верига от редуващи се атоми на силиция и кислорода. Използва се в качеството си на течен компонент на плътната козметика, добре се смесва с кожният себум, образувайки водоотблъскващ слой.

Синьо-зелени Водорасли - съдържат мукополизахариди, микроелементи и витамини. Особено са богати на йод. Смекчават и овлажняват кожата, възстановяват бариерните и функции, активизират процесите на регенерация. Произвеждат липиди (липопротеиди), които служат за основа на построяването на клетъчните мембрани.

Сорбитол - отнася се към полиспиртовете. Естер на полиетиленгликола, използващ се като основа за различни кремове, козметични млека, като стабилизатор за суспензии и разтворители, добре овлажнява кожата.

Соя - има уникални фитоестрогенни свойства, оказва антиоксидантно въздействие. Използва се в качеството на хидрофобен емолент, смекчава и овлажнява кожата.

Скраб - козметично средство за дълбоко почистване на на кожата (пилинг). Състои се от скраб от основа (обикновено това е крем, гел, козметична глина) и абразивни частици (натурални или синтетични). Действието на скраба е: в процесът на пилинга от повърхността на кожата се премахват старите, мъртви клетки и замърсявания, кръвоснабдяването на кожата се подобрява, кожата става гладка, нежна, сияеща.

Стипца (алумо-калиева) - имат спичащо и изсушаващо антисептично действие, свива порите. Често се използва за основа в пастите, кремовете, пудрите.

«Т»

Титанов диоксид – вещество, имащо способността да отразява УФ-лъчи ( предпазва кожата от въздействието на целият диапазон УФ, ефективността на защитата е до 50%). Има добри избелващи свойства.

«Ф»

Фитохормони - 
отнасят се към БАВ, имат стероидна структура, произвеждат се от растителна суровина (зародиши от пшеница, ечемик, корен от женшен, хмел, градински чай, соя, чесън, невен, арника, пъпки и прашец от черен оман, див ямс, плодове от кокосова палма, върбинка, анемона, грозде, жълт кантарион, червена детелина, люцерна, цариче, овчарска торбичка, леунурус, равнец, женско биле(глицирния)), имат изразено стимулиращо въздействие, възбуждат специалните рецептори на мембраните на клетките, заставят клетката да активизира репродуктивната се дейност. Нормализират и повишават обменът на веществата в клетката и тъканите. Явяват се като заместваща терапия при недостатък на собствени естрогенни хормони, не предизвикват неблагоприятни странични реакции. Влизат в системата на анти-AGE терапията (антивъзрастови изменения).


Фукус - «златният корен на океана». Отнася се към кафявите морски водорасли, разпространен е в екологично чистата зона на Атлантическото крайбрежие на Бретан. От древни времена фукусът се цени поради своите хранителни и възстановяващи свойства. Има мощно имуностимулиращо действие, съдържа уникални по състава си микроелементи и витамини. Използва се за получаването на алгинат. Фукусът се явява природен източник на йод, което го прави незаменим в процедурите по лечение на целулита. Фукусът е богат на витамини С и Е. Съдържащата се в него алгинова киселина е идентична по своите свойства на хиалуроновата киселина. Има великолепни овлажняващи и защитни свойства.

«Х»

Хитозан - 
полизахарид, идентичен на целулозата, един от най- силните овлажнители, получаван от хитиновата обвивка на ракообразните. Усилва регенерацията, възстановява клетъчната обвивка, има имуномоделиращи свойства.

Хлорофил - зелен растителен пигмент, има свойствата на био-стимулатор. Нормализира био-енергийните процеси в клетките. Участва в реакциите на клетъчното дишане. Способства за регенерацията. Оказва подмладяващо действие.

Хамамелис Виржински - вечнозелено растение от Южна Америка, известно, като древно противовъзпалително средство, укрепва съдовите стени, възпрепятства развитието на купероза, оказва противовъзпалителнои смекчаващо въздействие върху кожата. Има ранозарастващо, успокояващо въздействие.

Хиалуронова киселина – По химическата си природа хиалуроновата киселина – това е полизахарид от семейството на глюкозаминогликаните. Тя влиза в състава на междуклетъчната течност на съединителната тъкан. В козметичните препарати играе ролята на естествен овлажнител – способства за удържането на влага в кожата, намалява изпаряването на влага през роговият слой.

Хиалуронова Киселина - В козметиката хиалуроновата киселина се използва като естествен овлажнител. Емулсиите на основата на хиалуронова киселина имат мека и нежна консистенция, а освен това тя прекрасно е съвместима с кожата и никога не предизвиква раздразнения и алергични реакции. За сметка на голямата си молекулярна маса действието на хиалуроновата киселина към кожата се ограничава до роговият слой, понеже тя не може да проникне в дълбоките слоеве на дермата. И все пак , тя реално е способна да овлажни кожата в горните и слоеве и забележимо да подобри външният и вид. Разтворът на хиалуронова киселина добре се разпределя по цялата повърхност на кожата, образувайки лек слой, който активно всмуква влага от въздуха, което способства за увеличаването на свободната вода в роговият слой, а също така създава ефект на «допълнителна влажност», който помага да се понижи изпаряването на вода от повърхността.
В сравнение с другите овлажнители, хиалуроновата киселина има ред преимущества. Тя има най-високата хигроскопичност (способност да свързва водата), при това запазва своята активност в суха атмосфера. Това ценно качество на хиалуроновата киселина е намерило приложение в медицината при лекуването на рани.

След използването на козметика с хиалуронова киселина кожата изглежда по-мека, гладка и нежна. И това не е просто външен ефект, характерен за мнозинството емоленти. Работата е в това, че влажната среда, която създава хиалуроновата киселина до повърхността на кожата, намалява изпарението на водата през роговият слой, тъй като интензивността на изпаряването зависи от относителната влажност на въздуха.

Хидро Баланс– Овлажняване — това е най-важната съставляваща на грижата, гарантираща мекота на кожата и позволяваща и да изглежда млада и красива.

«Ч»

Чаено дърво - 
най-силният антисептик, има антибактериално, противопаразитно и фунгицидно действие, премахва възпалението, купира себореята.

Чистене на лицето - козметична процедура, извършвана в условията на козметичния салон или в къщи. Лекарят-козметолог предписва дадената процедура при акне, замърсяване и запушване на пори. Под процедура се подразбира почистване на кожата от кожен себум, мръсотия и мъртви клетки. Различни са видовете почистване: механично (ръчно), апаратно (вакуумно, ултразвуково, галванично и др.).

«Ц»


Царевично Нишесте - това е особена козметична форма на модифицирано нишесте, което има уникална абсорбираща способност - да поглъща кожният себум и влага.

Царевично и Костилкови Масла - най-важните източници на витамините Е и F, лецитин и фитохормони. Оказват подмладяващо действие върху кожата и капилярите.

Центела азиатска – (тигрова трева) –активните съставки на цинтелата са тритерпенови сапонини, витамин С. Цинтелата стимулира процесите на епителизация, способства за зарастването на дребни рани и изгаряния, регенерира клетките на кожата, нормализира водно-солната и мастната обмяна.

Цинков Оксид - стабилизира функциите на мастните жлези, подсушава възпалителните елементи, намалява възпалителните явления по кожата.«Ш»

Шипка - 
оказва изразено регенериращо действие, съдържа биофлавоноиды, каротиноиди, изпълнява функциите на антиоксидант.